Wat is jouw doel?

Wil je wat meer beweging in je dag krijgen? Meer fruit of groenten eten? Minder op je stoel zitten? Wij helpen je om dat op een haalbare manier en stap voor stap waar te maken én vol te houden. Kies hieronder welk persoonlijk doel je voor ogen hebt en vul de vraagjes in. Zo zie je waar je vandaag staat, hoe het beter kan en waar je best op let: met je eigen, persoonlijke actieplan.

Deze actieplannen zijn ontwikkeld door de onderzoeksgroepen ‘Fysieke activiteit en Gezondheid’ en ‘Gezondheidspsychologie’ van Universiteit Gent i.s.m. Vlaams Instituut Gezond Leven.

De onderzoeksgroep ‘Fysieke activiteit en gezondheid’ van Universiteit Gent onderzoekt bij uiteenlopende populaties de graad van fysieke activiteit en sedentair gedrag (= zitten). Op die manier brengt men in kaart hoe actief of passief Vlaamse volwassenen, kinderen, personen met overgewicht, diabetici … zijn. Bijkomend doet men ook onderzoek naar de factoren die deze gedragingen beïnvloeden en naar methoden om deze gedragingen te veranderen. Dit laatste gebeurt via interventies zoals de 10.000 stappen-campagne, stappentellers om volwassenen te motiveren, of bewegingsprogramma’s in scholen. Een overzicht van het onderzoek vind je hier terug.

De onderzoeksgroep ‘Gezondheidspsychologie’ van Universiteit Gent focust op de psychologie van gezondheid, lichamelijke klachten en ziekte. De onderzoeksgroep heeft een uitgebreide expertise in het gebruik van gedragsveranderingstheorieën in de context van gezondheidsbevordering. In samenwerking met de onderzoeksgroep Fysieke Activiteit en Gezondheid is er de laatste jaren sterk geïnvesteerd in eHealth en mHealth onderzoek. Een overzicht van het onderzoeksprojecten vind je terug op https://ghplab.ugent.be/